Η αξιοσημείωτη βιοδραστικότητα των πολυφαινολών που εμπεριέχονται στα αμπελοκομικά προϊόντα έχουν αποτελέσει κινητήριο έναυσμα για τη λεπτομερή μελέτη τους. Τα μόρια αυτά έχει βρεθεί ότι επιδεικνύουν ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα, ενώ αρκετές από τις πολυφαινόλες αυτές (trans-ρεσβερατρόλη, κατεχίνη, κερκετίνη, γαλλικό οξύ κλπ) διαθέτουν και σημαντικές αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριακές, φυτοοιστρογονικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες. Από αυτά, η φυτοαλεξίνη trans-ρεσβερατρόλη έχει αποδειχτεί ότι διαθέτει και ισχυρή αντικαρκινική δράση. Σημαντικό ενδιαφέρον έχει προσελκύσει η μελέτη-αξιοποίηση των υποπροϊόντων της οινοποίησης (στέμφυλα, γίγαρτα και βόστρυχοι) που αντιστοιχούν στο 15% των οινοποιούμενων σταφυλιών. Στόχος της μελέτης αυτής είναι η αξιοποίηση των βοστρύχων ως πλούσιας πηγής βιοδραστικών πολυφαινολών.Στα πλαίσιο αυτό, προσδιορίστηκε το πολυφαινολικό περιεχόμενο μιας σειράς εγχώριων ποικιλιών σταφυλιών (Vitis vinifera) και αξιολογήθηκε η βιοδραστικότητα των εκχυλισμάτων τους.